TOP-10: Isännän ääni rakennushankkeisiin

Kirjoitus on osa TOP-10 -sarjaa, jossa kuvaan lyhyesti kymmenen mielestäni keskeisintä seuraavan valtuustokauden asiaa.

TOP-10 asiaa seuraavalla valtuustokaudella:

8) Isännän ääni rakennushankkeisiin

Tämä on eräs tärkeimmistä syistä, miksi päästin viime syksynä ryhtyä kuntavaaliehdokkaaksi.

Muutettuamme Tapiolaan ehdimme nauttia uimahallin palveluista lyhyen periodin, jonka jälkeen halli meni remonttiin. Ymmärrettävää sinänsä, rakennukset on pidettävä kunnossa ja uimahalli oli kovassa käytössä.

Surkeaksi juttu muuttui siinä vaiheessa, kun kolkuttelimme uudelleen avatun hallin ovia eräänä lauantaina ja totesimme, että remonttia oli jouduttu jatkamaan. Halli olisi poissa käytöstä vielä kuukausi- ellei vuositolkulla, mikä meille merkitsi mm. sitä, että vauvauinnit piti lähteä harrastamaan matkojen päähän.

Tämä ei ole minulle elämää suurempi ongelma, mutta on harmillista, että itse asiassa saman hallin osalta on kyseessä reilun 10 vuoden sisään kolmas remontti, joista 2 edellistä on sujunut epäonnisesti.

Länsimetro ja homekoulut kertovat samaa tarinaa: Espoossa ei ole osattu suunnitella rakennus- ja ylläpitohankkeita riittävällä tarkkuudella. Mikä lie tähän syynä, mutta muutosta tarvitaan. Kaupunginvaltuutetut edustavat kaupunkilaisia infran omistajina, ja suurten rahojen käyttäminen edellyttää riittävää perehtymistä, valvontaa ja raportointia.

Homekoulujen osalta ongelma liittyy ilmeisesti myös siihen, että rakennusten huoltoon ja ylläpitoon varattuja varoja on ohjattu muihin tarkoituksiin – ilmeisesti poliittisin perustein. Tämä johtaa omaisuuden haaskaamiseen.

Kaupunki tulee budjettitietojen mukaan investoimaan ensi valtuustokaudella vähintään 3,3 mrd erilaisiin hankkeisiin. Haluan olla mukana valvomassa ja päättämässä asioista siten, että tämän valtuustokauden aikana sattuneita kömmähdyksiä ei päästetä enää käymään.