TOP-10: Kuuluuko SOTE kuntavaaleihin – no todellakin!

Kirjoitus on osa TOP-10 -sarjaa, jossa kuvaan lyhyesti kymmenen mielestäni keskeisintä seuraavan valtuustokauden asiaa.

TOP-10 asiaa seuraavalla valtuustokaudella:

7) Puhutaan SOTEsta

Olen kuullut monia kommentteja, joissa ihmetellään miksi kuntavaalidebateissa väännetään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta, onhan SOTE menossa jatkossa maakuntien vastuulle, pois kunnilta.

Tosiasia on kuitenkin se, että tämänhetkisen lainsäädännön mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvelvoite kuuluu kunnille. Eduskunta käsittelee muutoksia lainsäädäntöön, mutta ihmeitä saa tapahtua jos alkavan valtuustokauden aikana esimerkiksi Espoon terveydenhoitajien, lastensuojelun ammattilaisten tai sosiaalityöntekijöiden vastuu espoolaisten palveluista konkreettisesti päättyisi.

Espoolaisten valtuutettujen tehtävänä on valvoa, että kaaoottisia piirteitä saanut SOTE-uudistus ei levitä kaaosta kaupunkilaisten arkeen ja palveluiden sujuvuuteen. Muutoksista on keskusteltava ja tulevaan varauduttava, mutta pää kylmänä. Niin kauan kun korvaavaa järjestelmää ei ole olemassa, tarvitsemme espoolaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten huomion ja panoksen espoolaisten hyvinvoinnin arkeen ja hyvinvointierojen tasoittamiseen.

En ole itse politiikassa vastakkainasetteluja ruokkiva, mieluusti yritän löytää vastapuolen argumenteista jotain opittavaa omaan ajatteluun ja työkalupakkiin. SOTEn osalta olen kuitenkin huolissani. Keskustelimme reilu viikko sitten entisen valtiosihteeri Raimo Sailaksen ja Juha Sipilän erityisavustajan Riina Nevamäen kanssa tilanteesta Sellon kirjastossa, eikä etenkään Sailas ollut lainkaan luottavaisin mielin. Hän kaipasi uudistukseen aikalisää.

Olen Sailaksen kanssa samalla kannalla. Uudistukseen tarvitaan aikalisä, jolla varmistetaan, että lopputulos on tavoitteiden mukainen eivätkä kansalaisten palvelut siirtymävaiheessa vaarannu.

Uskon, että yksityinen sektori voi olla hyvä kirittäjä sosiaali- ja terveyspalveluissa ja valinnanvapaus kuntalaisille on perimmältään hyvä ehdotus. Olen myös sitä mieltä, että SDPllä on SOTE-uudistuksessa itselläänkin opittavaa: jos riittävän kauan suhtaudutaan muiden huoleen julkisten palveluiden laadusta yliolkaisesti ja vähätellään yksityisen sektorin merkitystä, rekyyli voi olla järjettömän suuri. Näin on käynyt porvarihallituksen SOTE-kaavailujen osalta. Hallitus hoppuilee, kun pelkää että demarit kaatavat lopulta koko hankkeen. Näin voi käydäkin, mutta en ole varma olisiko tämäkään askel eteenpäin toimivien sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä.

SOTEssa tarvittaisiin nyt kaikilta osapuolilta malttia, pragmaattisuutta ja yhteistyötä. Missään nyrkkipajassa ei asu viisaus yksin tämän kokoisten uudistusten kohdalla. Uskon, että espoolaisten haluavat olla mukana etsimättä ratkaisuja ja yhteisiä nimittäjiä rajun ja repivän vastakkainasettelun sijaan.