TOP-10: Lisää yrityksiä ja pääkonttoreita Espooseen

Kirjoitus on osa TOP-10 -sarjaa, jossa kuvaan lyhyesti kymmenen mielestäni keskeisintä seuraavan valtuustokauden asiaa.

TOP-10 asiaa seuraavalla valtuustokaudella:

6) Lisää yrityksiä ja pääkonttoreita Espooseen

Mediassa puhutaan paljon eri valtioiden kilpailukyvystä, mutta itse asiassa yrityksistä, pääomista ja ennen muuta osaavista työntekijöistä kilpailevat nykyisin kaupungit ja kaupunkiseudut. Espoo on menestynyt tässä suhteessa kohtuullisen hyvin. Helsingin seudun vajaasta 70 000 yrityksestä noin 15 000 sijaitsee Espoossa, ja mikä tärkeämpää, keskimääräinen liikevaihto yritystä kohden on Espoossa selvästi muuta pääkaupunkiseutua suurempi. Täällä on isoja ja menestyviä yrityksiä, kuten Keilarannan ohi ajaessa huomaa.

Henkilöstömäärällä mitaten pääkaupunkiseudun suurimmat yritykset ovat Helsingissä – espoolaisista Inex Partners on ensimmäinen ja tulee vajaalla 2000 työntekijällään vasta sijaluvulle 15. Työpaikkojen kasvu viimeisen 30 vuoden aikana on valtaosin tapahtunut Espoossa ja Vantaalla, ei Helsingissä.

Tämä jaottelu on hieman keinotekoista, sillä ulkopuolelta katsoen Helsingin seutu on tietysti kokonaisuus. Sitä pitää kehittää yhteistyössä kaupunkien kesken niin, että hallinnolliset kuntarajat näkyvät mahdollisimman vähän yrityksille ja henkilöstölle käytännön arkielämässä.

Toivoisin, että tuleva valtuusto ottaa Espoo-tarinan päivityksessään aktiivisen otteen alueen elinkeinopolitiikan strategisessa kehittämisessä, ja pohdittaisiin asiantuntijoita kuullen millä toimialoilla Espoo haluaa erityisesti houkutella ulkomaisia investointeja ja pääkonttoreita. Tutkimusten mukaan ulkomailta omistetut yritykset ovat keskimäärin kotimaisia suurempia, eli ne työllistävät ja tuovat verotuloja. Lidlin pääkonttorin muutto Niittykumpuun oli hyvä avaus tällä tiellä.