TOP-10: Päivähoitoa kysynnän mukaan

Kirjoitus on osa TOP-10 -sarjaa, jossa kuvaan lyhyesti kymmenen mielestäni keskeisintä seuraavan valtuustokauden asiaa.

TOP-10 asiaa seuraavalla valtuustokaudella:

4) Päivähoitopaikkoja tarpeen mukaan

Kuntataloudessa voidaan investoida jopa velkarahalla kohteisiin, jotka tukevat kaupungin tulevaa kasvua ja ovat sille edellytyksiä. Espoolla ei pitäisi olla velkaantumiseen välttämättä tarvetta, sillä kaupungin rahastoissa on mm. homekoulujen kunnostusta varten yli 150 me kassa, jota valtuuston enemmistö ei kuitenkaan jostain syystä ole tähän tarkoitukseen käyttänyt.

Käyttötalouden palveluiden osalta tilanne on mutkikkaampi, palvelutarve on kasvava eikä ole realistista, että kaikkea voidaan aina luvata heti ja viimeisen päälle jokaisen odotuksia vastaavasti. Itse katson, että päivähoitopalveluiden osalta Espoon tulisi kuitenkin ottaa lusikka kauniiseen käteen pian.

Päivähoitopaikat mahdollistavat perheellisten ihmisten työssäkäynnin, ja samalla lasten varhaiskasvatuksen. Tämän vuoksi päiväkoti on satsaus hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuteen.

On uskomatonta, että Espoon päivähoitopaikkojen pulasta puolet koskee Tapiolaa, kasvavaa Espoon helmeä, jonne lapsiperheitä muutta ja mm. peruskouluisten määrän ennakoidaan kasvavan +11% 2021 mennessä.

Vaikka Pohjois-Tapiolaan ollaan avaamassa uutta päiväkotia, se ei poista ongelmia etelämmässä ja keskustan alueella. Valittavan valtuuston sekä opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan on varmistettava, että myös Tapiolassa saa päivähoitopaikan jatkossa ajoissa, ja että ryhmäkoot pysyvät kohtuullisina. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Tapiolan keskustan alueella tarvitaan yksi ihan uusi kunnallinen päiväkoti.

On erinomainen asia, että Espoossa ei rajoitettu tällä valtuustokaudella subjektiivista päivähoito-oikeutta mm. Kokoomuksen kannatuksesta huolimatta.